Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Σέλτσο 2014.Πρόγραμμα εκδηλώσεων 22 - 23 Αυγούστου



-Συμπληρώθηκαν 210 χρόνια από την ηρωική μάχη στο Σέλτσο και τη θυσία των Σουλιωτών-Αρχίζουν την Παρασκευή, οι καθιερωμένες πλέον εορταστικές εκδηλώσεις, για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο των Πηγών Άρτας, το οποίο ολοκαύτωμα έγινε τον Απρίλιο του 1804

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει γίνει γνωστό, οι φετινές εκδηλώσεις, αρχίζουν να εμπλουτίζονται και αυτό είναι ένα θετικό δείγμα, τόσο προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της θυσίας των Σουλιωτών, όσο και προς την κατεύθυνση της διατήρησης, αλλά και της εμβάθυνσης στους σημερινούς δύσκολους καιρούς αυτής της θυσίας.

Σημειώνουμε παράλληλα -και αυτό είναι σημαντικό- ότι οι Σουλιώτες, τόσο της Ηπείρου, όσο και της ευρύτερης Ελλαδικής επικράτειας, ταξιδεύουν κατά εκατοντάδες στο Σέλτσο αυτές τις ημερομηνίες για να τιμήσουν τους προγόνους τους.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Παρασκευή 22-08-14 Πηγές στην πλατεία Βασ.Καπερώνη
19:30 Αγώνας θυσίας<<Σέλτσος 2014>> Ανώμαλος δρόμος
20:00 βράβευση αθλητών δρόμου θυσίας <<Σέλτσος 2014>>
20:15 Λαμπαδηδρομία απο μαθητές σχολείων
20:45 Ντοκιμαντέρ Β. Γκανιάτσα με θέμα:<<Σέλτσο:Οδοιπορικό στον τόπο θυσίας>>.

Σάββατο 23-08-14 Πηγές στην Ι.Μ.Σέλτσου
07:45 θεία Λειτουργία
09:30 Άφιξη επισήμων
10:00 Επιμνημόσυνη δέηση
10:15 Κατάθεση στεφάνων
10:30 Εθνικός ύμνος
10:35 Χαιρετισμός δημάρχου
10:40 Πανηγυρικός της ημέρας με θέμα <<θυσία στο Σέλτσο>> Ομιλητής: κ.Γεώργιος Οικονόμου πρόεδρος της Πανεπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
11:00 Παραδοσιακοί χοροί

Λίγα λόγια για τη θυσία των Σουλιωτών


Ήταν ένα να δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο και υπέρτερο ίσως - Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65

Όταν με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην Μονή του Σέλτσου, όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό.
Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν.
Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστένιτσας.
Στις 20 Απριλίου, έπειτα από τετράμηνη πολιορκία, οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι.
Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά.
Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697.
Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που είναι λιθόκτιστο, Αθωνικού τύπου και τριγύρω βρίσκονται ερείπια από τα κελιά. Το εσωτερικό του ναού έχει εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες, ενώ αποτελεί το μοναδικό ενυπόγραφο έργο του ιερέα Νικόλαου από την Άρτα . Εντυπωσιακό είναι και ξυλόγλυπτο τέμπλο με το χρυσό επίχρισμα, τις σημαντικές εικόνες , το φυτικό και ζωικό διάκοσμο σε φόντο κυανέρυθρο.

Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ αναφέρει:

« Η ΦΑΛΑΓΞ [1148] ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ- ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟ. ΑΠΙΣΤΙΑΝ ΑΛΗ ΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΥΣΙΑ. ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣ.
ΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΠΛΗΝ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. Ο ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟΣ.
ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ.ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ»
[ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824 Τ. Ι. ΣΕΛ. 207-212]


(Φώτο και Βίντεο)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...