Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Σύλλογος Νεφροπαθών Άρτας: Δελτίο τύπου για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την χρόνια Νεφροπάθεια. Το 2014 η Πέμπτη 13 Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Χρόνια νεφροπάθεια σημαίνει ανεπάρκεια λειτουργίας των νεφρών.
Στην χώρα μας έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12000 νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν τους 1200 πανελληνίως. Στον Νομό Άρτας είναι 45 με 50 άτομα στην λίστα αναμονής, η ηλικία κυμαίνεται από  20 εως 60 χρονών.
Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι 6 χρόνια.
Οι υποψήφιοι λήπτες νεφρού ανά μονάδα μεταμόσχευσης το 2013 κατά μέσο όρο έχει ως εξής:
Λαϊκο 487
Ιπποκράτειο 343  
Ευαγγελισμός 225
Ριο Πατρών 68
Ιωάννινα 52
Στον Νομό Άρτας βάσει του μητρώου του συλλόγου μας 104 νεφροπαθείς εκ των οποίων 72 είναι αιμοκαθαρόμενοι, 9 περιτοναϊκοί και 23 μεταμοσχευμένοι.
Το ΔΣ του συλλόγου νεφροπαθών Άρτας χαιρετίζει την παγκόσμια ημέρα νεφρού, και καλεί όλους τους συμπολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων, και όλα τα ΜΜΕ και τους αρμόδιους φορείς και προπάντων τον ΕΟΜ να κάνουν καμπάνια για να σωθούν πολλοί συνανθρωποί μας από την ταλαιπωρία που υφίστανται.
Ελπίζουμε πλέον ο νόμος που ψηφίστηκε το 2013 να γίνει πράξη και να είμαστε όλοι δωρητές οργάνων μέχρι 4ου βαθμού συγγένειας

Ολοι μπορεί να γίνουν δωρητές οργάνων με ένα τηλεφώνημα στο 1147

    Ο Πρόεδρος            Η γραμματέας
Ζαχάρης Σωτήρης Παπαπάνου Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...