Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ιστορικό "ΟΧΙ" του Δημ.Συμβουλίου Καρδίτσας για τα αιολικά στα Άγραφα.



Αρνητικά αποφάνθηκε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας σε μια μαραθώνια συνεδρίαση για τα Αιολικά στις βουνοκορφές των Αγράφων.
Οι εντάσεις δεν έλειψαν μιας και στην αίθουσα του ΔΣ παρευρίσκονταν φορείς και πολίτες  που αντιδρούσαν στην κατασκευή των τριών αιολικών ασκώντας πιέσεις τόσο στην εταιρεία αλλά και στους συμβούλους.
 Η απόφαση η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία ανέφερε ..ότι η επενδυτική πρόταση μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, στην τουριστική προβολή της ευρύτερης ορεινής περιοχής καθώς και στις δραστηριότητες των ανθρώπων που ζουν από και κοντά στη φύση.
Θυμίζουμε ότι εδώ και μέρες υπήρχε .άλεσμα φορέων και πολιτών για να ακυρωθεί η εγκατάσταση 
ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των Αγράφων


Πηγή: http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2013/11/blog-post_4304.html#ixzz2m3CZ1br6


ΣΧΟΛΙΟ....

Η Αιολική Ενέργεια δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια νέα γιγάντια αγορά που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που έτρεξαν όπως ήταν αναμενόμενο, να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή γι' αυτούς νομοθεσία και τις τεράστιες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριφερόμενοι σαν νέοι αποικιοκράτες και επένδυσαν οικονομικά στο τελευταίο αγαθό που μας απέμεινε: Τον αέρα που αναπνέουμε!

Η Αιολική ενέργεια, αν της αφαιρέσουμε όλα τα στολίδια και τις ωραίες λέξεις, είναι ο καινούργιος μπελάς που μας βρήκε, από τη στιγμή που κάποιοι ανακάλυψαν τον τόπο μας και σαν κατακτητές, απαίτησαν Γη και Ύδωρ, ή για να κυριολεκτούμε, Γη και Αέρα.
Αν φυσικά γινόταν κάτι τέτοιο στην αρχαιότητα, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής θα τους πετούσαν στους γκρεμούς της Μεγαλόχαρης - δεν χρησιμοποιώ τις λέξεις πρόγονοί μας για να μην προσβάλω τη μνήμη τους..

Όσο για τη διαδικασία αλλά και τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η Δημοτική αρχή του Δήμου Γ.Καραϊσκάκη για να ληφθεί η επιεικώς απαράδεκτη 128/2011 απόφαση http://radovizi-artas.blogspot.gr/2011/07/blog-post_05.html αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας το "ΡΑΔΟΒΥΖΙ ΑΡΤΑΣ" τους αφιερώνει το παρακάτω κείμενο.
Στο Δήμαρχο κ.Γαλλίκα και στους Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν την παραπάνω απόφαση.

Αντιγράφουμε από την «Μετριοφροσύνη της Δημοκρατίας» του Αλμπέρ Καμύ:
«.η δημοκρατία, είτε είναι κοινωνική είτε πολιτική, δεν μπορεί να θεμελιώνεται πάνω σε μια πολιτική φιλοσοφία που αξιώνει να γνωρίζει και να ρυθμίζει τα πάντα. Ο αληθινός δημοκράτης πιστεύει ότι ο λόγος μπορεί να φωτίζει μεγάλο αριθμό προβλημάτων και ίσως να ρυθμίζει άλλα τόσα. Αλλά δεν πιστεύει ότι ο λόγος βασιλεύει, ως μόνος κυρίαρχος, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δημοκράτης είναι μετριόφρων. Ομολογεί ένα ορισμένο ποσοστό άγνοιας, αναγνωρίζει τον εν μέρει ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της προσπάθειάς του και το ότι δεν τα κατέχει όλα. Και, με αφετηρία αυτήν την παραδοχή, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να συμβουλεύεται τους άλλους, να συμπληρώνει εκείνο που δεν γνωρίζει με αυτό που εκείνοι γνωρίζουν. Δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα που να μην του έχει δοθεί από τους άλλους και να μην υπόκειται στη διαρκή συμφωνία τους. Όποια απόφαση και αν κλήθηκε να πάρει, αποδέχεται ότι οι άλλοι, για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση, μπορούν να την κρίνουν διαφορετικά και να του το λένε».

1 σχόλιο:

  1. Το άρθρο είναι μονόπλευρο νομίζω μιας και παίρνει σαφή θέση κατά των αιολικών πάρκων χωρίς να μπαίνει στον κόπο να δικαιολογήσει το γιατί. Ο Αλμπέρ Καμύ δεν νομίζω ότι έγραψε το όσα αναφέρονται στο άρθρο έχοντας υπόψη το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θεωρώ ότι σε όλα τα Άγραφα δεν υπάρχουν κατάλληλες τοποθεσίες για αιολικά πάρκα λαβαίνοντας υπόψη την πυκνότητα και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού αλλά και εκείνο της ανεργίας. Καμιά σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη δεν αναφέρετε από μέρους σας που να δίνει στοιχεία ότι θα υπάρξει υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή βλάβη οποιασδήποτε μορφής. Απλά αναφέρεται σε "ηρωισμούς" που ουσιαστικά φανερώνουν άρνηση σε οτιδήποτε καινούργιο.
    Ο συντάκτης του άρθρου φαίνεται να θεωρεί ότι όλοι συμφωνούμε μαζί του στο ότι το αιολικό πάρκο ασχημαίνει το τοπίο. Βγείτε στο Αντίρριο και κοιτάξτε το Παναχαϊκό και αξιολογήσετε με στοιχεία σε τί το αιολικό πάρκου του ασχημαίνει την Πάτρα. Σαφώς και όχι. Η Χώρα έχει ανάγκη από όποια δραστηριότητα γίνεται στα πλαίσια της κείμενης Νομοθεσίας και η οποία φέρνει εισόδημα και πλούτο στους πολίτες. Σαν δημότης του Δήμου Καραϊσκάκη επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι υποστηρίζω την απόφαση του ΔΣ για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...