Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Διακοπή της λειτουργίας του ΚΕΝ κατόπιν εισήγησης του Γ.Ε.ΕΘ.Α

stratopedo artasΑπάντηση του ΥΕΘΑ για την κατάργηση στρατοπέδων στην Όλγα Γεροβασίλη
Στις 19 Ιουνίου 2013 η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας με την οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία της για την κατάργηση μεγάλου αριθμού Στρατιωτικών Μονάδων στην Περιφέρεια Ηπείρου, επισυνάπτοντας σχετικό έγγραφο της ΕΣΠΕΗΠ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου).
(23/7/2013)
Στις 11 Ιουλίου 2013, το Υπουργείο απάντησε στη βουλευτή Άρτας με έγγραφο που υπογράφεται από τον κ. υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αθανάσιο Δαβάκη. «Η επίσημη απάντηση του υπουργείου αναφορικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας σχετικά με το μέλλον του ΚΕΝ και του προσωπικού του, στρατιωτικού και πολιτικού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η κ. Γεροβασίλη, ενώ η απάντηση του Υπουργείου και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αθανάσιο Π. Δαβάκη έχει ως εξής:
«Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς που κατέθεσε η Βουλευτής κα Όλγα Γεροβασίλη με θέμα «Οριστική διάλυση Στρατοπέδων στην Περιφέρεια Ηπείρου» και σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν μου σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Η τρέχουσα οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, επέβαλε την επανεξέταση της συνολικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Για το λόγο αυτό τα Γενικά Επιτελεία έλαβαν εντολή και επανεξέτασαν από μηδενική βάση, υποβάλλοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις, τη διάταξη των στρατιωτικών μονάδων στο σύνολο του ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή οικονομία κλίμακας χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ε.Δ. Ήδη η νέα Δομή Δυνάμεων έτυχε της σχετικής έγκρισης του ΚΥΣΕΑ αφού προηγουμένως ενημερώθηκε αρμοδίως η Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής των ελλήνων.
Εν προκειμένω, διαρκή επιδίωξη του ΓΕΣ αποτελεί η αναβάθμιση των επιχειρησιακών μονάδων προκειμένου να ανταποκριθούν σε χρόνο, τόπο και με την κατάλληλη δομή στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές, όπως προκύπτει από υφιστάμενα θεσμικά κείμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΣ με γνώμονα τη Δομή Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς 2013-17 και τη δημιουργία σύγχρονων πολυδύναμων στρατοπέδων, συνεκτιμώντας τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και πλήθος άλλων παραγόντων, επικαιροποιεί διαρκώς σχετικές μελέτες για τη χωροταξική διάταξη των μονάδων του Στρατού Ξηράς, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο το 583 Τάγμα Πεζικού στην Κόνιτσα, όσο και το 628 Τάγμα Πεζικού στους Φιλιάτες ευρισκόμενο σε νευραλγικό χώρο και προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες σε ευαίσθητες περιοχές της Ηπείρου, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και κάθε απόφαση θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις παραπάνω παράγοντες.
Τέλος, αναφορικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Άρτας, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας, κατόπιν εισήγησης του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και σχετικής εντολής της πολιτικής Ηγεσίας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. ενώ για το εν λόγω ζήτημα έχει αρμοδίως, ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της βουλής των Ελλήνων»΄


Ηχώ της Άρτας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...