Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ψάχνουν τον θησαυρό του …Βελή Πασά




Δεν είναι η πρώτη φορά που σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα υπάρχουν πληροφορίες για κρυμμένους θησαυρούς, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ωστόσο στην περίπτωση του Τυρνάβου, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αλλά και χειρόγραφος χάρτης ο οποίος δείχνει τον ακριβή χώρο όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ο θησαυρός του Βελή Πασά ο οποίος διοικούσε τη Θεσσαλία με έδρα τον Τύρναβο.
Είναι γνωστό ιστορικά και από τις γραφές των ξένων περιηγητών ότι ο Βελή Πασάς γιός του διαβόητου Αλή Πασά των Ιωαννίνων ήταν ένας στυγνός και σκληρός άνθρωπος. Επί των ημερών του στον Τύρναβο οι Έλληνες Χριστιανοί πέρασαν πολύ δύσκολες μέρες. Στα χέρια ενός ηλικιωμένου Ελληνονοτιοαφρικανού ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Μακεδονίας βρίσκεται ένας χειρόγραφος χάρτης από την εποχή του Βελή Πασά, γύρω στα 1822 ο οποίος οδηγεί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, σε θησαυρό αμύθητης αξίας.
Ο Βελή Πασάς έκτισε το παλάτι (σαράι) του στον χώρο της Τούμπας στην είσοδο του Τυρνάβου με θέα τον Τιταρήσιο ποταμό και τον κάμπο της Λάρισας και του Τυρνάβου. Σύμφωνα με τον Ελληνονοτιοαφρικανό ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαθέτει τον χάρτη ο οποίος οδηγεί στον θησαυρό, ο Βελή Πασάς βλέποντας ότι έρχεται το τέλος της κυριαρχίας του πατέρα του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και της δυναστείας του, ο οποίος προσπαθούσε να δημιουργήσει δικό του κράτος αποσπώντας εδάφη από την Οθωμανική αυτοκρατορία και πληροφορούμενος ότι τα στρατεύματα του Σουλτάνου από την Κωνσταντινούπολη πλησιάζουν στον Τύρναβο για να πνίξουν την επανάσταση του πατέρα του αλλά και το τέλος της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται, ότι έκρυψε όλο το χρυσάφι που είχε και σίγουρα ήταν πολύ, σε ένα πηγάδι μέσα σε σεντούκια, εκεί που σήμερα είναι η κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.
Οι διηγήσεις του σημερινού κατόχου του χάρτη λέγουν ότι ο Βελή Πασάς με τους έμπιστούς του προχώρησε σε αυτή την πράξη ώστε όταν τελικά οι δυνάμεις του Σουλτάνου από την Κωνσταντινούπολη δεν καταφέρουν να νικήσουν τον ίδιο και τον πατέρα του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα μπορέσει να ανασύρει από το πηγάδι τον θησαυρό. Όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά ο Σουλτάνος κατέπνιξε την επανάσταση του Αλή Πασά και οι Τούρκοι στρατιώτες, το 1822 μπήκαν στον Τύρναβο, έκαψαν το παλάτι του Βελή και καταδίωξαν τον ίδιο.
Ο χάρτης υπήρχε όμως στα χέρια Τούρκου ο οποίος δεκαετίες, μετά την απελευθέρωση του Τυρνάβου, το 1881 από τους Τούρκους, ο Τούρκος κάτοχος του χάρτη που οδηγούσε στον θησαυρό έφυγε από τον Τύρναβο για την τουρκοκρατούμενη ακόμα Μακεδονία. Στη συνέχεια γηραιός πλέον και πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 παραχώρησε τον χάρτη στον μικρό σε ηλικία εγγονό του λέγοντάς του και όσα προηγήθηκαν. Το νεαρό Τουρκόπουλο κράτησε για χρόνια το μυστικό και τον χάρτη καλά φυλαγμένα ο οποίος με τη σειρά του χρόνια μετά τον πούλησε στον Ελληνονοτιοαφρικανό. Ο τελευταίος κάτω από πλήρη μυστικότητα, με βάση τον χάρτη με αίτημά του προς τον Δήμο Τυρνάβου ζήτησε με δικά του έξοδα να σκάψει στον χώρο της κεντρικής πλατείας του Τυρνάβου, ώστε να αποκαλυφθεί το πηγάδι και να βρεθεί ο θησαυρός. Το αίτημα έγινε δεκτό με την υποχρέωση του κατόχου του χάρτη αφενός να καλύψει τα έξοδα των εργασιών, να αποκαταστήσει τον χώρο της πλατείας και αν βρεθεί ο θησαυρός ο δήμος Τυρνάβου και το Ελληνικό δημόσιο να πάρουν ό,τι τους αναλογεί σύμφωνα με τον νόμο.
Οι εργασίες αρχίζουν σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων όπου και αναμένεται να γίνει η αποσφράγιση του στομίου του τουρκικού πηγαδιού, παρουσία εκπροσώπων του Δημοσίου και δύναμης του αστυνομικού τμήματος Τυρνάβου, άνδρες του οποίου αναμένεται να κρατήσουν τους πολίτες σε απόσταση από τις εργασίες ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι του θησαυρού του Βελή Πασά.
Eφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...