Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Βραχυκύκλωμα...



Πλήρης κατάρρευση της Ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Ποσό που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ οφείλει σύμφωνα με πηγές της αγοράς ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας. Σύμφωνα με κύκλους του ΛΑΓΗΕ, προς το παρόν έχουν πληρωθεί όλες οι εταιρείες  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τα τιμολόγια του Μαϊου, ενώ για εκείνα του Ιουνίου ο ΛΑΓΗΕ ευελπιστεί να έχει συγκεντρώσει τα 110 εκατ. ευρώ που χρειάζονται, ώστε να πληρώσει ως στο τέλος Νοεμβρίου. Για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ούτε λόγος να γίνεται...
Σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, το οικονομικό του πρόβλημα είναι δομικό και όχι συγκυριακό. Δηλαδή μπαίνουν στο σύστημα λιγότερα χρήματα από αυτά που χρειάζονται για να γίνουν οι πληρωμές. «Μπαίνουμε μέσα από 20 έως 50 εκατ. ευρώ το μήνα, ανάλογα με την παραγωγή και τα επίπεδα της Οριακής Τιμής»δηλώνουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι η μεγάλη επιβάρυνση οφείλεται κυρίως στην ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συνολικά για τις ΑΠΕ, το 2012, θα πληρωθούν από τον ΛΑΓΗΕ πάνω από 1 δις. ευρώ.
«Τα νούμερα αυτά είναι τρελά, δεν βγαίνουν!»σχολιάζουν πηγές του ΛΑΓΗΕ, εκτός και εάν αυξηθεί υπέρογκα το τέλος ΑΠΕ που επιβαρύνει τους καταναλωτές. Πολλώ δε μάλλον όταν οι άλλοι τρόποι ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ είτε καθυστερούν είτε αποτυγχάνουν, είτε υποαποδίδουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποδώσουν οι δημοπρασίες ρύπων CO2 , τελικά δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΛΑΓΗΕ πάντα, ακόμα και το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών να εκταμιευθεί, θα είναι μια "ανάσα" χωρίς μεγάλη αξία, καθώς θα βοηθήσει μεν να πληρωθεί ένας μήνας, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει ο ΛΑΓΗΕ να αποπληρώνει και τοκοχρεολύσια. «Ο ΛΑΓΗΕ είναι ένα ταμείο που θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένο. Από τη μία εισπράττει, από την άλλη πληρώνει. Οι λογαριασμοί είναι απλοί και πεντακάθαροι. Όλοι τους ξέρουν και κανείς δεν δικαιούται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει γιατί λείπουν λεφτά από το ταμείο. Λείπουν γιατί εισπράττουμε λιγότερα από εκείνα που χρειαζόμαστε για να πληρώσουμε!», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΛΑΓΗΕ. Το θέμα πλέον είναι πως το Ελληνικό Κράτος δεν επιβαρύνεται απλά και μόνο με το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σε καθημερινή βάση: το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα πλέον έχει πολύ ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος της όποιας παραγωγής έχει απομείνει στην Χώρα μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων και δημιουργώντας μεγαλύτερη ακόμη πίεση στα εργατικά μεροκάματα! «Η φτηνή ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η Χώρα από την κρίση, και σε αυτό οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όχι μόνο απλά μπαίνουν τροχοπέδη αλλά αντιθέτως την οδηγούν βαθύτερα στην ύφεση», σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...