Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η λιτότητα δοκιμάζει τη δημοκρατία στην Ελλάδα μέχρις εσχάτων!


Στην καρδιά της Ευρώπης, μια δημοκρατία  παραπαίει στην καταστροφή!

«Όταν το 2010, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρακαλούσε γονυπετής για καλύτερους όρους για το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η Άνγκελα Μέρκελ του απάντησε ότι η συμφωνία πρέπει να πονέσει "για να είμαστε σίγουροι ότι καμία άλλη χώρα δεν θα θέλει ένα τέτοιο πακέτο"!» με αυτό το σύντομο ιστορικό ξεκινά την αναφορά του στη χώρα μας ο κεντρικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
«Σίγουρα η Μέρκελ πέτυχε αυτό που ήθελε!» συνεχίζει το άρθρο, «τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα ζει στο μηχάνημα της οικονομικής υποστήριξης, χάριν στο οποίο αναπνέει η κυβέρνηση της αλλά που έχει καταστρέψει την οικονομία της και έχει εξωθήσει τη δημοκρατία της στα όρια της κατάρρευσης».
Η συνέχεια του άρθρου γίνεται ακόμη πιο δηκτική: «αυτή τη βδομάδα έγινε κάτι που για την Αθήνα αποτελεί πλέον παραδοσιακή τελετουργία. Υπό την πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση υπέδειξε και άλλους τομείς περικοπών και απορρύθμισης: απόλυση 8.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα Χριστούγεννα, περικοπή συντάξεων και του βασικού μισθού».
«Η τελική αποτίμηση του βαρύτερου προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί ποτέ στην μεταπολεμική Δυτική Ευρώπη είναι δραματική. Η οικονομία στην Ελλάδα είναι σε σοβαρή ύφεση: φέτος το ετήσιο εθνικό εισόδημα προβλέπεται να είναι 23% κάτω από ό,τι ήταν το 2009, δηλαδή πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της Ελληνικής Οικονομίας έχει εξαφανιστεί στο διάστημα των τριών ετών από την έναρξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Εν μέρει αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το βάρος του χρέους να κινδυνεύει να  φτάσει σύντομα τρεις φορές το ΑΕΠ της χώρας. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με έναν στους δύο νέους να βρίσκεται έξω από την αγορά εργασίας.» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Ακραίες πολιτικές;...εξτρεμιστές πολιτικοί. Ουραγός μόλις τρία χρόνια πριν, οι Νεοναζί της "Χρυσής Αυγής" τώρα ελέγχουν μεγάλη μερίδα του κόσμου της πρωτεύουσας και έχουν παρεισφρήσει μέσα στην ελληνική αστυνομία!» επισημαίνει η εφημερίδα επισείοντας τον κίνδυνο που φέρνει η άνοδος της άκρας δεξιάς στην χώρα μας. Και συνεχίζει την ανάλυσή της τονίζοντας πως το άλλοτε κραταιό κέντρο έχει καταρρεύσει: με την προσχώρησή του στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της κ. Μέρκελ, το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου δεν έχει πλέον κανένα λαϊκό έρεισμα αν και μετέχει στην Κυβέρνηση και συναποφασίζει για το μέλλον της Χώρας. 
«Ακόμα και δημοσιογράφοι που προσπαθούν να υπηρετήσουν το λειτούργημα της ανεξάρτητης ενημέρωσης, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης, απειλούνται και καταδιώκονται από τις αρχές» σχολιάζει η εφημερίδα, και καταλήγει: «Στο πυρήνα της Ευρώπης μια δημοκρατία ακροβατεί στα όρια. Η αλήθεια είναι πως ο κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι η διεφθαρμένη ελίτ που έχει κυριαρχήσει στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στα μέσα ενημέρωσης για πολλές δεκαετίες.... αλλά και η υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι εξίσου ένοχη: αρχικά για την επιβολή μιας δυσβάσταχτης λιτότητας και ενός προγράμματος που είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί, αλλά και πολύ περισσότερο γιατί κλείνει τα μάτια μπροστά στα ούτως ή άλλως προβλέψιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η κ. Μέρκελ είχε σίγουρα δίκιο: δεν υπάρχει άλλη χώρα - στην Ευρώπη ή αλλού στον Κόσμο- που θα ήθελε ένα τέτοιο πρόγραμμα διάσωσης.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...