Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δικοί μας ( Περιφέρεια, Δήμοι, Εθνικό Πάρκο) τι λένε γι' αυτά;

Sample Image
 φωτό: www.ornithologiki.gr

Του Δημήτρη Στεργιούλη


Γράφαμε τελευταία για τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για την εγκατάσταση του μεγάλου αιολικού πάρκου στην περιοχή "Ξέρακας"- "Περδικόβρυση". Αυτού που η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων υπογράφτηκε από τον πρώην υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου στις 4 Μάη, δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, μεταξύ 50 άλλων τέτοιων ΕΠΟ που υπογράφτηκαν μέσα σε δυο μέρες. Σαφής πρόθεση του υπουργού να προλάβει να μας "αναπτύξει πράσινα" πριν εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό
.
Στο διαδίκτυο αλιεύσαμε δυο τρεις ειδήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάγνωσης από τους δικούς μας θεσμικά εμπλεκόμενους στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Tη Δευτέρα 27 Αυγούστου το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, γνωμοδότησε  ομόφωνα  αρνητικά για  την εγκατάσταση σταθμού αιολικής ενέργειας 123 MW στα Γεράνεια Όρη της Κορινθίας. Στη συνεδρίαση που έγινε στην Τρίπολη, παραβρέθηκαν και  αντιπρόσωποι από τους συλλόγους που απαρτίζουν την επιτροπή  αγώνα, μαζί με το Δήμαρχο κ. Λογοθέτη Κωνσταντίνο και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, αφού υπήρχε ανάλογη αρνητική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.

 Η τεκμηριωμένη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαφωτίου Απόστολου και η ένθερμη παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη Πέτρου έδωσαν εξ αρχής το μήνυμα και την κατεύθυνση για την έκδοση αρνητικής γνωμάτευσης. Οι δύο ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα την περιβαλλοντική αλλά και αισθητική σημασία των Γερανείων και κατέληξαν στο ότι η υπό συζήτηση ΜΠΕ δεν μπορεί να προστατεύσει τα Γεράνεια και το εν λόγω έργο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο σπάνιο και πολύτιμο αυτό οικοσύστημα. Επιπλέον, ο κ. Περιφερειάρχης, ανέλαβε προσωπική δέσμευση για την παρακολούθηση του θέματος στο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ), ώστε να εξασφαλιστεί η οριστική ακύρωση της ΜΠΕ.

 Η επόμενη είδηση έρχεται από το Δήμο Καρπενησίου και την εφημερίδα "Ευρυτανικά Νέα". Όλοι μας γνωρίζουμε το φυσικό πλούτο της Ευρυτανίας, την ορεινότητα του Δήμου Καρπενησίου και τις πολλές ομοιότητες που θα μπορούσε κάποιος να βρει ανάμεσα στο δικό μας Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και στο Δήμο Καρπενησίου.Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι την Παρασκευή 17 Αυγούστου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου με θέμα τη γνωμοδότηση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή αφού συμμετείχαν κάτοικοι και φορείς που αντιδρούσαν. Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης στην εισήγησή του, ήταν αρνητικός στην εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων στις περιοχές "Καστρί- Κοκάλλια", "Καράβι- Αλογοβούνι" και "Τύμπανο- Τρυπήρι" ισχύος 95,4 MW της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  εντός οριών του Δήμου Καρπενησίου.

 Aιτιολογώντας την αρνητική του θέση στάθηκε στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής, στην τεράστια οικολογική της σημασία και στην ανάγκη διαφύλαξής της για τις επόμενες γενιές. Μίλησε για οριστική και αμετάκλητη μετατροπή της περιοχής αν γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, που δεν θεωρούνται ήπια ανάπτυξη. Τέλος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή θα είναι ασυνεπής με τους στόχους τους για προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος αν συναινέσει με τις επιλογές μιας κεντρικής διοίκησης η οποία ολιγωρεί συστηματικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροθετώντας αβίαστα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό Α/Γ σε ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές. Μετά από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις 3 συμβούλους να δηλώνουν "απών" είπε ΟΧΙ στην εγκατάσταση των παραπάνω αιολικών πάρκων στην περιοχή.
Η τρίτη είδηση έρχεται από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης ο οποίος στις 29-2-2012,  για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ για αιολικό πάρκο ισχύος 35,4 MW στη θέση "Τούρλα- Βλιτσομούμαρο" του Δήμου Υπάτης.
Τέλος ο όμορος σε μας Δήμος Πύλης Τρικάλων, έστειλε στις αρχές Ιουνίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύλης, επί της γνωμοδότησης για το αιολικό πάρκο στον ορεινό όγκο. Συγκεκριμένα από τον δήμο Πύλης ζητήθηκε γνωμοδότηση σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αιολικού Σταθμού που προτείνεται να εγκατασταθεί στις θέσεις «Παλούκι»-«Αγκάθι»-«Σπιτάκι» πλησίον της Τ.Κ. Νεράιδας, στο Δήμο Πύλης, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων».
Στη σχετική απόφαση τονίζεται ρητά ότι το δημοτικό συμβούλιο Πύλης γνωμοδοτεί αρνητικά επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου 
.
Στον αντίποδα η δική μας περιφέρεια Ηπείρου σε όσες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, μεταξύ αυτών και το αιολικό πάρκο στον "Ξέρακα", έφτασαν σε αυτή, αβασάνιστα γνωμοδότησε θετικά. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων γνωμοδότησε θετικά για τα δύο αιολικά που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του ( Περιστέρι και Ξέρακας- Περδικόβρυση), ενώ από τη μεριά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα επίσημη γνωμοδότηση, έχουμε όπως φαίνεται μια ...σιωπηρή αποδοχή.

Δημήτρης Στεργιούλης  theodoriana.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...