Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Γιατί τόση απαξίωση και τόση ειρωνεία από συντοπίτη δημοσιογράφο; (Δήμος Γ. Καραϊσκάκη)



Με αφορμή το άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2012 στο ενημερωτικό μπλόγκ "Αετός των Τζουμέρκων" με τίτλο ..."Οι κάτοικοι να οδηγήσουν τα Ραδοβύζια στη νέα εποχή".
Διαβάστε το άρθρο

Αναμφισβήτητα, η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι από τις  ομορφότερες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Η φυσική ομορφιά και η ανεκτίμητη πολιτισμική παράδοση, τα ήθη ,τα έθιμα και οι μνήμες που την χαρακτηρίζουν συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στο θαυμασμό και την αγάπη που τρέφουμε για αυτό τον τόπο.
Ανεξάρτητα , από την προσωπική άποψη του καθενός μας για το ΑΝ θα επιθυμούσε να αλλάξει, για το ΠΩΣ θα επιθυμούσε να αλλάξει, και το ΓΙΑΤΙ  θα επιθυμούσε να αλλάξει ο τόπος είναι αλήθεια ότι στερείται προσοχής , εμπιστοσύνης και κυρίως εκτίμησης από τους αρμόδιους.

«…..οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους»
Πριν από πολλά χρόνια , με αφορμή την πρώτη ημερίδα (ίσως και νωρίτερα)που είχε διοργανωθεί στην Μεγαλόχαρη , συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές  κατοίκων για την δημιουργία του ΄΄ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΄΄ με σκοπό την υπεράσπιση , προστασία και ανάπτυξη της φυσικής κληρονομιάς. Το έργο, η λειτουργία, η οικονομική κατάσταση  ή ακόμη και η ύπαρξη του συγκεκριμένου συλλόγου παραμένει άγνωστη- ή τουλάχιστον δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί - στους ενδιαφερόμενους. Το Συμβούλιο οφείλει να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα (;) τόσων χρόνων, για το πώς διαχειρίστηκε τις όποιες επιχορηγήσεις – αν αυτές υπήρξαν- και για τα σχέδια του μέλλοντος..

«……η όποια καχύποπτη τοπική κοινωνία». «…δεν υπάρχουν ‘δράκοι’ πίσω απ’ τη όποια πρωτοβουλία».
Η τοπική κοινωνία συγκεκριμένα της Μεγαλόχαρης πρόσφατα εναντιώθηκε και συνεχίζει τον αγώνα της σε ένα ανέντιμο, βρώμικο και στυγνό παιχνίδι συμφερόντων με ‘μήλον της Έριδος’ το πανέμορφο βουνό.. και τι μήλο(;;;!!!), πεντανόστιμο για κάποιους που θέλουν να το ΄΄φάνε΄!!
Πρώτον, ο επισκέπτης δεν μπορεί να το απολαύσει, να περπατήσει και να περιηγηθεί σε ολόκληρη την έκτασή του καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της είναι περιφραγμένη. Κάποιοι περιέφραξαν τεράστιες εκτάσεις και τις οικειοποιήθηκαν  με την ανοχή των υπευθύνων. Σημαντικότερο όμως και φλέγον θέμα που αφορά στον ορεινό αυτό όγκο , είναι τα σχέδια για μετατροπή του σε ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Ποιοί θέλουν να γίνει αυτό; Για ποιό λόγο; Τί θα εξυπηρετεί; Τί θυσίες απαιτούνται; Γιατί συγκεκριμένα εκεί; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ανοίγουν ένα άλλο κύκλο συζήτησης. Είναι παρόλαυτά τραγικό να μάχεσαι , να αντιστέκεσαι και να εναντιώνεσαι σε όλη αυτή την αδικία και αυτή να θεριεύει και να μοιάζει χρόνο με το χρόνο με «δράκο»… σαν αυτούς που ΔΕΝ υπάρχουν πίσω από την όποια πρωτοβουλία..

Και «ξεπουλήθηκε» το βουνό, το χώμα και το νερό του.. και έχει και ένα ποτάμι παρακάτω με μια πολύ ωραία κοιλάδα.. αυτό «πόσο να πιάνει»;;..είναι ‘‘καλό κομμάτι’’ πάντως. Αξίζει το τρέξιμο….
Να φτιάξω λοιπόν, όσες λαχανόπιτες χρειαστεί!!! Να βάλω και τη μάνα μου, και τη θειά μου και τη γιαγιά μου , θα μάθω και την αδερφή μου να φτιάχνει!! Πρέπει να ξεφύγουμε από τη "μιζέρια"! Δεν με τρομάζει όμως ούτε η μιζέρια, ούτε η κακομοιριά. Δεν με τρομάζουν ακόμη ακόμη ούτε τα νιάτα που βγαίνουν από την πόρτα του καφενείου και ξαναμπαίνουν και ξαναβγαίνουν και ξαναμπαίνουν…Αυτό που με τρομάζει είναι που κάποτε θα λέμε στα παιδιά μας : … και ζήσαν ‘‘αυτοί’’ καλά και ‘μεις όχι καλύτερα…

Συνεργάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...