Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΦΙΔΙΑ: ΜΗ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ


(...)Δεν ανήκω στους φανατικούς οικολόγους αλλά δεν μου αρέσει να παραβιάζεται η φύση και μάλιστα λόγω άγνοιας. 
          Χθες παρέστην μάρτυρας μιας βάναυσης πράξης. Θάμαζα μια ωραία Δεντρογαλιά στο δρόμο όταν εμφανίσθηκε ένα αυτοκίνητο και ενώ το καημένο το φίδι προσπάθησε να διαφύγει ο οδηγός έκανε μανούβρα και το πάτησε.!!! 
Και μάλιστα βγήκε ικανοποιημένος για να θαυμάσει το… κατόρθωμα του. 
Βέβαια ο οδηγός είχε άγνοια και κατεχόμενος από το πανάρχαιο ερπετικό σύνδρομο σκότωσε το καημένο το ζώο πιστεύοντας ότι εξολόθρευε τον προπατορικό δηλητηριώδη όφη. 
Ας μάθουμε λοιπόν μερικές αλήθειες για τα φίδια. 

          Το φίδι γενικά θεωρείται η προσωποποίηση του κακού. Ζώο πονηρό και κακόβουλο που θέλει να μας δαγκώσει και να μας σκοτώσει. Φυσικά όλα αυτά είναι μύθοι. Τα φίδια είναι ζώα όπως και τα υπόλοιπα και σε καμία περίπτωση δεν επιτίθενται σε κάτι που δεν αποτελεί την τροφή τους και πόσο μάλλον στον άνθρωπο. 
          Στην πραγματικότητα τα φίδια είναι αφάνταστα χρήσιμα ζώα καθώς συμβάλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. 
Όταν είναι μικρά καταναλώνουν μεγάλο αριθμό βλαβερών εντόμων ενώ όταν ενηλικιωθούν καταναλώνουν τρωκτικά. Ένα φίδι κατά τη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι καταναλώνει τουλάχιστον 1000 τρωκτικά. Αν σε μια περιοχή σκοτωθούν μερικά φίδια πολλαπλασιάζεται αμέσως και κατά γεωμετρική πρόοδο ο πληθυσμός των ποντικών. 
        Στην πατρίδα μας το μόνο δηλητηριώδες φίδι είναι η Oχιά. (Vipera ammodytes L.)  ΟΛΑτα υπόλοιπα είναι εντελώς ακίνδυνα.
         Οι Οχιές δεν επιτίθενται ποτέ στον άνθρωπο εάν δεν πατηθούν, πιαστούν ή απειληθούν άμεσα. Τα περισσότερα δήγματα Οχιάς στον άνθρωπο είναι "στεγνά" και προειδοποιητικά, χωρίς την έγχυση δηλητηρίου. Οι αρσενικές Οχιές (λέγεται Αστρήτης στον τόπο μας) έχουν κατα κανόνα μαύρο ρόμβο ενω οι θυλικές έχουν καφέ ανοιχτό ή και σκούρο. Σίγουρα το φίδι αυτό χρειάζεται προσοχή όχι όμως και να το σκοτώνουμε.
ΑΡΣΕΝΙΚΗ  ΟΧΙΑ

ΘΥΛΙΚΗ ΜΙΚΡΗ ΟΧΙΑ
        Τώρα η Δεντρογαλιά (Hierophisgemonesisο ιερός όφης των αρχαίων, είναι ένα από τα ποιο χρήσιμα ζώα. Φθάνει το ένα μέτρο.Είναι τελείως ακίνδυνο!  Μπορείτε να το πιάσετε άφοβα. Μέχρι να σας γνωρίσει σφυρίζει και κάνει ότι επιτίθεται αλλά ποτέ δεν δαγκώνει. Δεν έχειούτε δόντια ούτε δηλητήριο.  Αν κατορθώναμε να έχουμε μια δεντρογαλιά στο σπίτι μας δεν θα πλησίαζε ποντικός ή ακρίδες και άλλα βλαβερά έντομα που καταστρέφουν τον κήπο μας.
ΜΙΑ ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΝΑΚΙ ΠΑΡΕΑ (φωτο Δ. Συρμής)
                  Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί είναι για το Κονάκι.
ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΝΑΚΙ
         Το Κονάκι ( Anguis fragilisδεν είναι φίδι!!! Είναι άποδη σαύρα. Όταν είναι μικρό έχει πόδια όταν όμως μεγαλώσει πέφτουν τα πόδια και μοιάζει με φίδι, φθάνει δε τα 40-50 εκατοστά. Δεν έχει ούτε δόντια ούτε δηλητήριο. Τρώει δε ότι βλαβερό έντομο μπορούμε να φαντασθούμε. Οι Άγγλοι κηπουροί τα λένε slow worms ( αργά σκουλήκια) και βάζουν στους κήπους μαύρα πλαστικά ή ντενεκέδες 50χ50 εκ. για να πάνε από κάτω κονάκια προστατεύοντας έτσι τα φυτά τους από τα βλαβερά έντομα (ακρίδες σκαθάρια κλπ) και εμείς εδώ όπου τα βρούμε τα σκοτώνουμε, λόγο άγνοιας και βλακείας.  
ΚΟΝΑΚΙ ΑΝΗΛΙΚΟ (Φωτό. Δ. Συρμής)
          Ελπίζω ότι βοήθησα να καταλάβουμε ότι πρέπει να μη φοβόμαστε τα φίδια και να τα προστατεύουμε. Πόσο δε μάλλον τα εξαιρετικά χρήσιμα τη Δεντρογαλιά και το Κονάκι.  
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...