Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Υπό απειλή κατάρρευσης οι Δήμοι

Υπό απειλή κατάρρευσης οι Δήμοι

Σοβαρούς κινδύνους για τους Δήμους εγκυμονεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012. Η συνολική κρατική επιχορήγηση των Δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι συν οφειλόμενα προηγούμενων ετών) θα φτάσει το 2012 στα 2,6 δισ. €, όταν ο προϋπολογισμός του 2011 ανέβαζε αυτό το ποσό στα 3,5 δισ. €. Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιπλέον 450 εκ. € για λειτουργικές ανάγκες, το ποσό θα ανέλθει στα 3,064 δις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν δηλώσει, μόλις προ εξαμήνου, ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων είναι 3,8 δις € και με πίστωση μικρότερη απ’ αυτό, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν.
Παρά το γεγονός αυτό, διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ένα ποσό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες των Δήμων. Μάλιστα, αντί για μείωση του προϋπολογισμού, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν και οι μεταφερόμενες στους Δήμους αρμοδιότητες, αφού για τον λόγο αυτό, το έργο που έχουν να επιτελέσουν είναι μεγαλύτερο.
Είναι φανερό πως οι Δήμοι δεν είναι εφικτό να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους, χρησιμοποιώντας ένα ποσό μηδαμινό σε σύγκριση με τις πραγματικές τους ανάγκες. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσουν να διαθέσουν τα απαιτούμενα, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων και να σταθούν δίπλα στους δημότες.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά αντιλαμβανόμενος τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και κατανοώντας μία γενικότερη ανακατάταξη του προϋπολογισμού, επισημαίνει πως οι Δήμοι μπορούν να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάθε Δήμος έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά σε μεγάλες μερίδες πολιτών και να αντιλαμβάνεται τα προβλήματά τους. Αν είχε και την απαιτούμενη οικονομική στήριξη, θα λειτουργούσε ως μέσο διευκόλυνσης των δημοτών σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο και επίλυσης σημαντικών προβλημάτων τους. Αντίθετα, με τα δεδομένα του νέου προϋπολογισμού, θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του και θα οδηγηθεί σε αναγκαστική απραξία και στη συνέχεια σε πιθανό κλείσιμο.
Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση. Για να μπορέσουν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα, τις δυνατότητες παροχής ικανοποιητικών υπηρεσιών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, την ισόρροπη ανάπτυξη και τελικά τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και κυρίως της νεολαίας μας που αναζητά πλέον την τύχη της στο εξωτερικό, πρέπει να τους διατεθεί ένας προϋπολογισμός που να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες τους.
Από το Δήμο Νικολάου Σκουφά
Ο Δήμαρχος
Γιαννούλης Ευστάθιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...