Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18-4-1941 (Η αυτοκτονία Κορυζή και άλλες πράξεις τιμής το 1941)

Η αυτοκτονία Κορυζή και άλλες πράξεις τιμής το 1941


Περίληψη και προσαρμογή από άρθρο του Πλοιάρχου ε.α. Χ. Κούσουλα Π.Ν. στο περιοδικό "Ναυτική Ελλάς", Απρ. 2007.

Στη μέση του πολέμου κατά του Άξονα πεθαίνει την 29/1/1941 ο κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Μεταξάς, αφήνοντας κενό στην ηγεσία της χώρας. Ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Β' πρότεινε αρχικά την πρωθυπουργία στον Κων. Κοτζιά ο οποίος ηρνήθη, ακολούθως στον Θεμ. Σοφούλη ο οποίος δεν αντεπεκρίθη λέγοντας "πολύ αργά", και τέλος στον στρατηγό Αλεξ. Μαζαράκη, ο οποίος δήλωσε ότι "θα συνάψει ανακωχή με τον εχθρό". Κατόπιν αυτών η πρωθυπουργία ανετέθη στον τραπεζίτη Αλέξανδρο Κορυζή (1881-1941). Φαίνεται ότι ήταν αξιόλογη προσωπικότητα γιατί σ' αυτόν είχε προταθεί το Υπ. Οικονομικών από τον Ελ. Βενιζέλο το 1932 αλλά αυτός δεν το εδέχθη. Το 1939 διορίστηκε Διοικητής της Εθν. Τραπέζης, αφού είχε διατελέσει Υπ. Προνοίας της κυβερνήσεως Ι. Μεταξά. Διετέλεσε και Διοικητής της Τρ. της Ελλάδος.

Την 6/4/1941 η Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα η οποία ανθίσταται αλλά λόγω της υπεροπλίας της Γερμανίας ο αγώνας είναι μάταιος.

Το μεσημέρι της 18/4/1941 ο Πρωθυπουργός Α. Κορυζής φεύγει από το ξενοδοχείο "Μεγ. Βρετανία" για το σπίτι του. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον βασιλέα που είχε ακούσει από τον ίδιο τον Κορυζή ότι θεωρούσε ότι η αποστολή του είχε αποτύχει, αφού οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, και ήθελε να παραιτηθεί. Ο Βασ. του απήντησε ότι εκείνη τη στιγμή δεν έπρεπε να παραμείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση. Ο Κορυζής επέμενε να παραιτηθεί. Ο Βασ. δεν εδέχθη την παραίτηση, οπότε ο Κορυζής του εφίλησε το χέρι και έφυγε.
Ο Βασιλεύς ανησυχώντας με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός είχε αντιδράσει στην συνομιλία τους, στέλνει αμέσως τον Πρίγκιπα Παύλο στο σπίτι του Κορυζή. Αυτός έγινε δεκτός από την κυρία Κορυζή, που φαινόταν ταραγμένη και φοβισμένη αφού είχε δει τον σύζυγό της τόσο στεναχωρημένο.
Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ένας πυροβολισμός από το λουτρό και όταν όρμησαν μέσα είδαν τον Πρωθυπουργό να έχει αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι με ένα περίστροφο. Ήταν Μεγ. Παρασκευή.
Μετά την αυτοκτονία του Κορυζή ανέλαβε πρωθυπουργός ο ίδιος ο Βασιλεύς με αντιπρόεδρο τον Ναύαρχο Αλέξ. Σακελλαρίου και Υπ. Εξωτερικών τον Εμμ. Τσουδερό. Τέσσερεις μέρες μετά ο Τσουδερός ανέλαβε και την πρωθυπουργία.
Το απόγευμα της 20/4, ανήμερα Πάσχα, υπεγράφετο ανακωχή από τον αντιστράτηγο Γ. Τσολάκογλου. Το πρωτόκολλο αυτό παρέλαβε ο λοχαγός των SS Max Wunche και το μετέφερε αεροπορικώς στο Βερολίνο ως δώρο στον Χίτλερ που την ίδια μέρα εόρταζε τα 52α γενέθλιά του.
Επειδή το πρωτόκολλο εκείνο δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό, υπεγράφη και δεύτερο την 21/4/1941 και τρίτο με την Ιταλία την 23/4. Την 23/4 ο Βασιλεύς και η Κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη. Τις ημέρες εκείνες οι Γερμανοί είχαν περάσει τον δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας και προέλευναν προς Αθήνα ενώ οι άγγλοι υποχωρούσαν για να μη συλληφθούν.
Την 27/4 οι γερμανοί μπένουν στην Αθήνα. Στις 10.30 π.μ.στο καφενείο "Παρθενών" γίνεται παράδοση της πόλης από τον νομάρχη Κ. Πεζόπουλο, τον Δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά και τον στρατ. Δ/κτή Χ. Καβράκο (*), στον συντ/χη Φον Σέφεν.
Είχε προηγηθεί στις 08.45 η αυτοκτονία του ευζώνου Κουκκίδη κατά την ύψωση της γερμανικής σημαίας στην Ακρόπολη. Από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας είχε μεταδοθεί το εξής μήνυμα προς τον Χίτλερ.

"Φύρερ μου. Την 27/4/1941, ώραν 8.10 πρωινή εφθάσαμεν εις τας Αθήνας ως πρώτα γερμανικά στρατεύματα και την 8.45 υψώσαμεν την γερμανικήν σημαίαν επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου.
Ζήτω Φύρερ μου.
Ίλαρχος Jakobi
του 10 Συντάγματος του Βραδεμβούργου.
Υπολοχαγός Elsnitg
της 6ης Ορεινής Μεραρχίας"

Την 29/4 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε να ορκίσει αυτή την κυβέρνηση. Οι γερμανοί τον καθαίρεσαν και η κυβ. Τσολάκογλου ορκίστηκε από ιερέα της εκκλησίας Αγ. Γεωργίου Καρύτση.
Την 3/5/1941 έγινε μεγάλη παρέλαση των γερμανικών δυνάμεων στην Αθήνα, και ο Χίτλερ διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι έλληνες αιχμάλωτοι και οι αξιωματικοί να διατηρήσουν τον οπλισμό τους. Αυτή η τιμιτική αναγνώριση έγινε μόνο στην Ελλάδα.
Την ίδια ημέρα αυτοκτόνησε και η Πηνελόπη Δέλτα. Ο Δήμαρχος Πλυτάς παρητήθη και ανέλαβε ο καθηγητής χειρουργικής Κ. Μέρμυγκας. Τον Αύγουστο του 1941 ο καθηγητής εκλήθη από τον γερμανό στρατ. Δ/κτή να του υποβάλει κατάλογο 20 ομήρων πολιτών οι οποίοι θα εκτελούνταν μετά από το επόμενο σαμποτάζ. Αυτός, αγνοώντας τον Δ/κτή πήγε στον γερμανό πρεσβευτή και του έδοσε τον κατάλογο με πρώτο το δικό του όνομα, υπέβαλε δε και την παραίτησή του.
Την 3/5 επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνό ο αρχηγός της γερμανικής αντικατασκοπείας Ναύαρχος Κανάρης. Τον Δαμασκηνό επέβαλαν οι γερμανικές αρχές ως Αρχιεπίσκοπο. Ο ίδιος είχε ισοψηφίσει με τον Χρύσανθο κατά την εκλογή Αρχιεπισκόπου το 1938, αλλά η εκλογή του ακυρώθηκε γιατί μια ψήφος κρίθηκε άκυρη από το Συνοδικό Δικαστήριο.

Τέλος Μαίου έγινε η μεγάλη αντιστασιακή πράξη των Μ. Γλέζου και Απ. Σάντα που "κατέβασαν" (**) την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και η απόλυση των Αρχηγών Αστυνομίας και Χωροφυλακής.

Την 5/6 έγινε στρατιωτική παρέλαση των Ιταλών, υπό τις αποδοκιμασίες των αθηναίων.

(*) Ο Χρήστος Καβράκος έπαψε να είναι Δ/κτής εντός του 1941. Το 1944 κατά τα Δεκεμβριανά συνελήφθη και εξετελέσθη.





Δεν απορούμε που ο σύγχρονος ελληνισμός δεν τιμά τον Κορυζή ως εθνομάρτυρα. Οι σύγχρονοι πολίτες, πολιτικοί, ηγέτες κτλ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν θέλουμε να ξέρουμε τί θα πει Κώδικας Τιμής. Όλοι στη μάχη να "ανέβουμε" αποκτώντας μαύρη ζώνη στον Κώδικα Ατιμίας. Εξισώσαμε τις σημαίες με τα βρακιά και τα "κατεβάζουμε" με τεράστια προθυμία.
 
Και ο μουσικοσυνθέτης Αττίκ αυτοκτόνησε γιατι δεν άντεξε τον εξευτελισμό του ξυλοδαρμου του από Γερμανό στρατιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...